Rennen voor een huis met een hart!

22 april 2021 door Max Gosens - Integrand Utrecht
#doneren #sponsoren

Op 12 Mei gaat onze vestiging uit Tilburg geld inzamelen voor Xenia, een hospice in Leiden. We hebben Jip, van Integrand Tilburg, een aantal vragen gesteld over Xenia en wat dit hospice zo bijzonder maakt.

Een aantal jaar geleden is de stiefvader van een van de bestuursleden van Integrand Tilburg overleden aan een hersenziekte. Hij heeft zijn laatste weken doorgebracht in Xenia. Xenia is een logeerhuis en hospice voor met name mensen tussen de 16 en 40 jaar die intensieve verpleegkundige en medische zorg nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege een oncologische, hematologische of neurologische aandoening, een spierziekte en/of ademhalingsproblematiek. Het verlenen van deze zorg in de thuissituatie kan intensief zijn voor familie en vrienden. Bij Xenia nemen ze die zorg voor korte of langere tijd van hen over. Op die manier kan men meer ‘echte’ aandacht en tijd hebben voor elkaar, zonder zorgen over medische en praktische zaken. Xenia ligt in de mooie oude binnenstad van Leiden. Als je de tuin verlaat en de poort doorgaat, vind je winkels, cafés en restaurants. Xenia heeft plek voor zes gasten. Iedereen heeft een eigen kamer met eigen sanitair en er heerst een huiselijke sfeer. Hier kunnen de zieken zoveel mogelijk leven zoals ze dat willen en met wie ze dat willen. Dat maakt Xenia tot een huis met een hart.

 

Wat is er zo bijzonder aan dit hospice?

 

In tegenstelling tot de meeste hospices is Xenia meer voor de jongere generatie. De meeste mensen die hier liggen zijn tussen de 16 en 40 jaar. Dit is bij een normaal hospice wel anders, waar vaak alleen maar ouderen liggen met een leeftijd van ongeveer 70. Verder is Xenia een logeerhuis waar je terecht kan als je hulp nodig hebt omdat je ernstig ziek bent, als je even er tussenuit wil omdat je even aan iets anders wil denken dan je ziekte maar ook een logeerhuis waar de gast terecht kan voor alle zorg zodat het thuisfront tijdelijk een beetje ontlast wordt en als men na een medische behandeling zorg nodig heeft om weer op te knappen.. Wat het verblijf bij Xenia zo bijzonder maakt is dat de sfeer heel huiselijk is. Er zijn een paar kamers, die ieder wel hun eigen voorzieningen hebben, maar er zijn ook grote gemeenschappelijke ruimtes voor de sociale contacten waar mensen ook naar verlangen. Dit alles maakt het voor de patiënten erg fijn en zo wordt er echt voor ze gezorgd.

 

Ik hoorde dat jullie zelf een actie gaan doen om geld op te halen, wat gaan jullie doen?

 

Op 12 mei gaan wij hardlopen van Tilburg naar Utrecht. Omdat dit ongeveer 75 kilometer is, rent iedereen van onze vestiging een deel van de tocht. Als we in Utrecht zijn aangekomen, is er hopelijk nog tijd voor een kleine borrel. We hopen veel geld op te halen, omdat we vinden dat Xenia wel wat steun kan gebruiken zodat nóg meer mensen hun laatste momenten zo kunnen doorbrengen of die een aantal dagen ertussenuit willen.

 

Hoe was het voor jullie om te zien dat er zo goed voor jouw stiefvader gezorgd werd?

 

Het was erg fijn om te zien dat er zo goed gezorgd werd voor mijn stiefvader. Naast de reguliere zorg was er ook tijd en ruimte voor speciale verzoeken en wensen. Zo zijn mijn moeder en stiefvader in die laatste weken nog getrouwd. Hier hebben ze de hele woonkamer voor versierd en vrijwilligers hebben zich ingezet om dit mogelijk te maken. Naast dat een deel van de werknemers onderdeel van de verpleging is, die helpen met de goede zorg van de mensen die daar liggen, zijn er ook vrijwilligers actief. Zij helpen dan bijvoorbeeld met koken en het organiseren van leuke evenementen, zoals het huwelijk. Verder zijn er vrijwilligers die koken, die gastvrouw/man zijn die van koffie en thee verzorgen, tot pakjes aannemen, bloemen in vazen zetten etc. en er echt voor de gast zijn door bijvoorbeeld met ze te gaan wandelen, gamen, spelletjes spelen, film kijken, alles wat een jong volwassene leuk vindt om te doen. Maar wat voor ons het fijnst was, was de ongelofelijk goede sfeer en de echte zorg die men gaf.

 

Mocht je Xenia en de tocht van Integrand Tilburg willen sponsoren, doneer dan nu!

 
Doneer nu!