Combineren kun je leren

2 september 2017 door Madelon Brand
bijbaan combineren nevenactiviteiten sociaal leven studeren Studie Werken

Het studentenleven is een tijd waarin je nieuwe vrienden maakt, fantastische avonden beleeft en nieuwe ervaringen opdoet. Maar er moet ook gestudeerd worden, want dit is immers de reden dat je het warme nest van pappa en mamma hebt verlaten.

In het begin van de studententijd is het altijd even puzzelen hoe je alle aspecten van je nieuwe leven met elkaar kunt verbinden. Bijna iedereen heeft in het eerste jaar wel eens meegemaakt dat hij of zij dacht te hebben geleerd voor een 9 maar helaas het omgekeerde getal 6 op Blackboard zag verschijnen. Op dit moment zul je je realiseren dat combineren het belangrijkste “nieuwe” aspect in je leven zal worden. Hoe cliché het ook klinkt: combineren kun je leren!

De belangrijkste factoren in dit proces zijn je sociale leven, je studie en je nevenactiviteiten. Het combineren van deze drie leidt tot een succesformule waar je in de toekomst veel profijt van zult hebben.

Je sociale leven kan zorgen voor veel verleidingen; lange avondjes uit, uitstelgedrag en afleiding. Maar, je sociale leven biedt ook een uitgebreid netwerk waar je nu en in de toekomst veel aan kan hebben, bijvoorbeeld bij het vinden van een geschikte stageplek. Aandacht geven aan je sociale leven is dus erg belangrijk.

Dat je studie van belang is in de studententijd spreekt natuurlijk voor zich. Naast dat er een grote hoeveelheid kennis wordt opgedaan is het van belang dat je ook werkt aan je persoonlijke ontwikkeling buiten de collegezalen om.

Er is volop gelegenheid om naast het studeren jezelf te ontplooien. Studie-, studenten- en sportverenigingen bieden de optie om je te richten op mensen met dezelfde interesses als jij. Bijbaantjes met een focus op je toekomstige droombaan kunnen daarnaast ook goed van pas komen. Op deze manier kun je je tijd benutten door aan je CV te werken op een luchtige maar ook leerzame manier. Als je al wat verder bent in je studie is het natuurlijk ook erg nuttig om stage te lopen. Zo kan je er in de praktijk achter komen waar je talenten liggen en wat voor soort baan je later graag zou willen hebben.

Om de juiste balans tussen deze drie onderdelen te bereiken kunnen de volgende tips van belang zijn:

     1. Een goede planning is het halve werk.

Koop een papieren week agenda (ook al ben je aan je smartphone vastgeplakt). Het voordeel van een papieren agenda is dat je per week een duidelijk overzicht hebt wat er moet gebeuren en wat er op de planning staat. Markeer je deadlines en tentamens voor het hele jaar alvast in je agenda en geef aan wanneer je er aan moet beginnen. Op deze manier weet je ruim van te voren hoeveel tijd je hebt voor je bijbaantje en je sociale leven en kun je zeker ook avondjes lekker los gaan.

     2. Werk samen met mensen met wie je vakken volgt.

Door elkaar te overhoren en elkaar de stof uit te leggen kun je voor jezelf goed controleren of je helemaal klaar bent om dat hoge cijfer voor je tentamen te halen. Bovendien kunnen hier ook leuke vriendschappen uit ontstaan.

     3. Haal voldoening uit je bijbaantje of stage.

Door een bijbaantje te hebben dat correspondeert met je studie of een stage te lopen zul je je realiseren waarvoor je het nou allemaal eigenlijk doet. Zowel bij een bijbaantje als bij een stage bereid je je netwerk uit en is er een grote kans dat je je studie leuker gaat vinden.

     4. Een balans vinden kost tijd.

Voor iedereen is het in het begin lastig om te bepalen hoeveel tijd er aan de drie aspecten moet worden besteed. Soms krijg je misschien het idee dat het combineren je nooit gaat lukken en misschien gaat het ook wel eens fout. Bespreek het met je studiegenoten en je nieuwe vrienden om zo van elkaar te leren. Ook zul je merken dat je hoogstwaarschijnlijk niet de enige bent die het combineren lastig vindt.

    5. Geniet vooral enorm van je studententijd!