Geen werkervaring maar toch een sterk cv? Lees hier 5 tips!

21 februari 2022 door Extern

Een sterk cv maken als student zonder werkervaring - 5 tips

Als student kun je op zoek zijn naar werk, een traineeship of  misschien een eindstage. In Nederland kan het helaas lastig zijn om daadwerkelijk een baan te vinden als je nog niet eerder gewerkt hebt, wat voor veel studenten het geval is. Desondanks kan dit wel mogelijk zijn, je curriculum vitae speelt hierbij een grote rol. Bij het schrijven van cv als student zonder werkervaring is het namelijk van belang om de onderstaande tips toe te passen! Hopelijk kun je hiermee alsnog een baan vinden, zelfs als dit eerder nog nooit gelukt is. 

Voeg vrijwilligerswerk toe

Je mag als student dan nog niet een betaalde baan hebben gehad, dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet gewerkt hebt. Zo heb je mogelijk in het verleden al wel vrijwilligerswerk gedaan of ben je hier op het moment juist nog mee bezig. Als dit het geval is, is het een aanrader om dit toe te voegen aan je cv. Je hebt dan dus geen betaalde werkervaring, maar alsnog telt vrijwilligerswerk natuurlijk ook voor iets. Benoem het daarom in je curriculum vitae! Dit hoeft niet heel uitgebreid, omschrijf het juist in een paar woorden zodat het duidelijk wordt. 

Focus op je vaardigheden

Daarnaast is het ook van belang om bij het opstellen van je cv jezelf te focussen op je vaardigheden. Zelfs als je geen werkervaring hebt, zul je alsnog diverse skills hebben natuurlijk. Tijdens je studie heb je deze vaardigheden mogelijk opgedaan of juist tijdens het uitvoeren van je vrijwilligerswerk. Door te laten zien in je curriculum vitae dat je diverse belangrijke vaardigheden hebt, kun je mogelijk een werkgever overtuigen om je baan te geven ondanks je minieme ervaring in het beroepsleven. Gebruik hierbij vaardigheden die daadwerkelijk goed passen bij de baan waarop je solliciteert! 

Benoem je schoolprojecten

Bovendien wordt studenten die nog niet eerder een baan hebben gehad aangeraden om hun schoolprojecten te benoemen in hun curriculum vitae. Dit is vooral een goed idee als je een opleiding volgt met veel praktijkopdrachten. Hierdoor leer je namelijk veel, waaronder diverse vaardigheden die je ook toe kunt passen als werknemer. Benoem dus zeker je schoolprojecten in je cv zodat je aan de potentiële werkgevers kunt laten zien wat je precies allemaal hebt gedaan en geleerd tijdens je studie. Ook hierbij is het opnieuw een goed idee om schoolprojecten toe te voegen aan je curriculum vitae die passen bij de vacature. 

Besteed extra aandacht aan de profieltekst

Het wordt soms door mensen vergeten, maar toch is het wel degelijk een goed idee om een profieltekst toe te voegen aan je curriculum vitae. Dit geldt voor mensen die al 50 jaar hebben gewerkt, maar al helemaal voor studenten die nog helemaal geen werkervaring hebben. Als je behoort tot deze groep is het zelfs verstandig om extra aandacht te besteden aan je profieltekst. Probeer jezelf hierin zo goed mogelijk te omschrijven zodat de lezer een goed beeld van je krijgt, maar alsnog moet je deze tekst niet al te lang maken. Kort maar krachtig is juist beter! 

Voeg je hobby’s en interesses toe

Naast de vier tips die hierboven al genoemd zijn, is het ook slim om nog je hobby’s en interesses toe te voegen aan je curriculum vitae. Als student zonder werkervaring is de kans groot dat je hierbij talloze dingen op kunt noemen, maar dit kun je beter niet doen. Probeer juist je belangrijkste hobby’s en interesses te benoemen die echt passen bij de baan waarop je gaat solliciteren. Door dit te doen, zul je laten zien aan je potentiële werkgever dat je goed past bij de vacature en bij het bedrijf.