Hoe blijf jij actief thuis?

4 juni 2020 door Emilie Meijnders, Integrand Utrecht
Het coronavirus heeft ons eigenlijk zeeën van tijd gegeven. Toch is het moeilijk om je alsnog toe te verzetten naar het studeren van je tentamens of het maken van een deadline. Waarom komt het dat wij juist nu, wanneer we geen afleiding hebben, moeite hebben om de focus te krijgen voor studie gerelateerde taken?
Door het coronavirus blijven de universiteiten nog wel een tijdje dicht. Toch gaan de tentamens gewoon door. Hoe kunnen wij als studenten ons dan goed voorbereiden op deze tentamens? Hoe blijf je geconcentreerd als je de hele dag thuis moet blijven? Check alle tips!
1. Creëer je eigen studieplek
 
Het is niet anders, we moeten nog wel even vanuit huis gaan studeren. Je kan er bij de pakken neerzitten, maar je kan ook actie ondernemen. Zorg dat je in je huis een soort ‘thuis-bieb’ creëert. Een eigen hoekje waar je achter een opgeruimd bureau aan de slag kan gaan zonder enige afleiding door rommel. Een opgeruimd bureau, zorgt voor een opgeruimd hoofd! Als je de ruimte hebt, kan het beter zijn om je plek te scheiden waar je slaapt en waar je studeert, zodat je niet de afleiding hebt om op je bed te gaan liggen….
2. Doe alsof het een normale studeerdag is
 
Ook al heb je geen haast omdat je de hele dag nog hebt, sta vroeg op! Probeer niet te lang in je bed te blijven liggen, omdat je nergens naar toe hoeft te gaan. Zorg ervoor dat je goed hebt ontbeten en kleed je aan zoals je naar studie zou gaan. Hoe verleidelijk het ook is om in je pyjama te blijven de hele dag, je zal toch merken dat je focus veel beter is als je de juiste kleding aan hebt. Op die manier stuur je een bericht naar je hersenen dat het tijd is om aan het werk te gaan.
 
3. Stel voor jezelf een aantal doelen
 
Het is van belang dat je voor jezelf realistische en concrete doelen stelt. Hierdoor heb je een streven die dag om je doel te behalen. Als je voor jezelf op een dag geen doel stelt, ben je de hele dag eigenlijk net niks aan het doen. Als de dag dan eindigt, baal je van jezelf dat je niet echt productief bent bezig geweest. Herken jij jezelf hierin? Probeer dan doelen te stellen!
4. Neem genoeg pauzes
 
Doordat je voor jezelf doelen hebt gesteld, zul je merken dat je echt niet de hele dag aan een stuk door hoeft te gaan studeren. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzeert, ook al zijn het maar een paar minuten, je hersenen hebben die rust nodig om ervoor te zorgen dat je gefocust blijft de dag. Probeer een paar keer naar buiten te gaan voor van frisse lucht. Je zal snel merken dat je veel meer stof opneemt na je pauze, dan voor de pauze.
 
5. Houd contact!
 
Juist in deze tijd is contact met elkaar hebben van belang. Zorg dat je beseft dat jij niet de enige bent in deze situatie. Het kan juist nuttig zijn om je frustraties of moeilijkheden te delen met anderen, zodat je van elkaars aanpak in deze situatie kan leren. Het blijkt dat je input van anderen nodig hebt om je eigen proces te kunnen verbeteren. Dus waar wacht je nog op?
Iedereen kent zijn of haar persoonlijke moeilijkheden door het coronavirus. Het is aan jou om voor jezelf het beste ervan te maken!