Netwerken is niet alleen voor volwassenen!

1 juli 2021 door Max Gosens - Integrand Utrecht
#Alumni #Contacten #Netwerken

Netwerken is niet alleen voor volwassenen

Het maakt niet uit wie je bent, maar wie je kent! Een waardevol netwerk is een belangrijk punt geworden in het hedendaagse leven. Het ontmoeten van interessante en diverse personen kan veel kansen voor je creëren, zowel op persoonlijk gebied als voor je toekomstige carrière. Zoals Ronald Burt, professor in sociologie, zei: ‘Instead of better glasses, your network gives you better eyes’. Als je denkt dat netwerken alleen is weggelegd voor degenen onder ons met een vlotte babbel, dan heb je het mis. Sterker nog: je doet het nu al!

Je directe omgeving

Wellicht zie je jouw directe omgeving wel eens over het hoofd, maar je meest waardevolle contacten zijn je vrienden, familie en kennissen. Zij hebben immers het beste met je voor en willen graag iets voor je betekenen zonder direct iets terug te verwachten. Daarnaast vormen zij ook een makkelijke weg om je netwerk uit te breiden, zoals op verjaardagen of andere gelegenheden. Een introductie vanuit een familielid zal zwaarder wegen dan bijvoorbeeld een ‘gewone’ kennis. Een collega van je vader, moeder, broer of een zus zal je eerder vertrouwen en iets voor je willen betekenen, omdat je naaste familie van hun connecties bent. Daarnaast hebben zij de weg die jij op dit moment aflegt al lang en breed bewandeld.

Uiteraard zijn je studiegenoten en toekomstige alumni ook belangrijke personen binnen je netwerk. Je ziet ze dagelijks en waarschijnlijk praat je al veel over je interesses en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zij volgen dezelfde opleiding als jij, dus de kans is groot dat jullie iets voor elkaar kunnen betekenen in de toekomst!

 

Netwerkgelegenheden

Hoewel netwerken vaak vanzelf gaat via je privéleven kun je ook bewust invloed uitoefenen op het verder uitbreiden van je netwerk en je mogelijkheden. Er zijn verschillende manieren om meer mensen te leren kennen. Zo kun je je aansluiten bij een vereniging, op zoek naar (vrijwilligers)werk of voor jou relevante activiteiten en events bijwonen die worden georganiseerd door je school of andere organisaties. Zo kan je je aanmelden voor inhousedagen of carrière-evenementen via Integrand!

Contacten onderhouden

Belangrijker nog dan het uitbreiden van je netwerk is het onderhouden ervan. Het hebben van een groot netwerk zegt immers niets over de bereidheid van mensen om ook daadwerkelijk iets voor je te doen. Gelukkig maar dat er mediakanalen bestaan die dit bijzonder makkelijk voor ons maken! Via LinkedIn en Facebook kun je op de hoogte blijven van interesses en activiteiten om gemakkelijk het contact te onderhouden. Een kort bericht is snel gestuurd en alleen al de ‘vind ik interessant’-button laat zien dat je betrokken bent.

 

Enough about me, what do YOU think of me? - Bette Midler, Beaches

Bovendien is het belangrijk dat je ook écht geïnteresseerd bent in je contacten. Dit spreekt voor zich, maar toch is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Praat dus niet te veel over jezelf, stel vragen aan de persoon (een pré voor de meer introverte mensen onder ons) en onthoud wat hij of zij aan je vertelt zodat je er later op kunt terugkomen. Denk daarnaast niet alleen aan wat personen voor jou kunnen betekenen, maar ook wat jij voor hen kunt betekenen. Probeer je netwerk te verbinden door mensen aan elkaar voor te stellen, bijvoorbeeld een werkgever die jij kent en een werkzoekende. Je zult zien dat als je hier oprecht je best voor doet, de kwaliteit van je netwerk en dus ook het aantal mogelijkheden worden vergroot.

Dus, vergeet je eigen familie en vrienden bij het netwerken niet, span je in om jezelf te laten zien en wees betrokken met je contacten. Sommige kansen komen immers maar één keer voorbij!

Ook netwerken?