Plannen is ook een vak!

20 mei 2021 door Max Gosens - Integrand Utrecht
#Plannen #Toekomst

Plannen? Iedereen kan het!

Goed voorbereid zijn voor een tentamenweek is natuurlijk de droom van elke student. Echter hebben veel studenten hier moeite mee. Ze weten niet waar ze moeten beginnen, houden het niet meer bij na de 3e week of houden zich totaal niet aan hun planning. Dit heeft vaak te maken met het feit dat men soms nog even denkt wat anders te gaan doen. Op het terras zitten, een balletje slaan of een rondje lopen met je huisgenoten. Maar ook weten veel studenten niet hoe je een goede planning maakt. Hier hebben wij gelukkig wat tips voor. 

Een goede planning heeft 3 onderdelen;

  • Lange termijn planning

  • Midden-lange termijn planning

  • Week planning

De lange termijn planning

Dit is de eerste stap die gezet moet worden in de richting van een concrete planning. De lange termijn planning, zoals de naam al weggeeft, is voor een deel van het jaar. Denk aan een semester, blok of heel studiejaar. Begin met het opschrijven van alle deadlines die je dit blok, of de komende blokken hebt. Zet ze in je agenda zodat je weet wanneer je wat moet inleveren. Je hebt nu tenminste een idee wat je allemaal te wachten staat de komende tijd. 

 

De midden-lange termijn planning

De tweede stap die je zet is de midden-lange termijn planning. Deze is voor de komende paar weken. Bijvoorbeeld tot je komende tentamenweek. Het is hierbij belangrijk dat je hier de doelen die je moet behalen, voor jezelf of van de universiteit maakt niet uit, goed op een rijtje hebt staan en al gaat kijken hoeveel tijd je voor die dingen nodig hebt zodat je niet in de knel komt op het laatste moment. Probeer deze doelen te verdelen in realistische delen waar je vrij zeker van weet dat je er genoeg tijd voor uittrekt, of juist niet te veel. Vervolgens kan je deze over de komende weken verdelen en weet je precies wat je zou moeten doen in een bepaalde week.
 

De weekplanning

Dit is de meest concrete planning van de 3. Schrijf eerst de doelen voor die week op. Hierna ga je echt proberen om vrijwel elk uur in je dag te verdelen onder een aantal kopjes. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende:

  • Zelfstudie

  • Ontspanning

  • Huishoudelijke taken (boodschappen, koken etc.)

  • Werkgroepen of colleges

  • Overige taken: reistijd naar bijvoorbeeld je ouders of studie

Hierdoor krijg je een heel gestructureerd beeld van je week en zie je meteen wanneer je iets niet of maar half gedaan hebt. Zo krijg je wat meer controle over je week en helpt het hopelijk bij je zelfdiscipline. Werk vooral met kleurtjes, dit maakt het nog overzichtelijker.

Meer tips en tricks?