Snel je CV verbeteren? Drie makkelijke verbeterpunten voor je CV

18 oktober 2022 door Teun Koetsier - Integrand Groningen

Drie makkelijke verbeterpunten voor je CV

Je CV is een belangrijk onderdeel van jouw sollicitaties process. Het is je eerste indruk, het eerste wat een bedrijf van jou krijg te zien, en daarom is het ook zo belangrijk dat het goed opgesteld is. Er zijn een paar fouten die mensen vaker maken met het maken van hun CV die makkelijk te verbeteren zijn. In relatie tot de onze maandelijks thema, aangezien dat oktober al moeilijk genoeg is met stoptober komen wij met drie makkelijke verbeterpunten om jouw CV nog beter te maken.

Verbeterpunt 1: Balkjes gebruiken

De eerste ‘fout’ die veel wordt gemaakt betreft de opmaak van een CV, namelijk het gebruik van balken of een X uit het 5 punten systeem. Dit wordt vaak gebruikt om aan te geven hoe goed je bent met bepaalde vaardigheden, bijvoorbeeld dat je 3/5 sterren heb voor Frans en 5/5 sterren voor Nederlands of 80% van een balkje voor je Microsoft excel skills en 95% voor je powerpoint skills. Veel mensen gebruiken deze balkjes omdat ze vaak bij CV templates zitten en het er leuk uit ziet. Het gebruik hiervan is echter onoverzichtelijk voor degene die jouw CV leest. Dit is omdat 3/5 sterren of 80% relatief weinig betekenis hebben omdat er geen algemeen referentiepunt is. Misschien is wat jij 3/5 sterren vindt voor Frans 5/5 sterren voor een ander, of misschien is jouw 80% excelvaardigheid maar 65% voor een ander. Je kan geen vaardigheid kwantificeren door het gebruik van sterretjes of een balkje aangezien er geen algemeen referentiepunt is. Een alternatief hiervoor is om bij jouw talen te zetten dat je bijvoorbeeld een C1 of en B3 niveau hebt. Hier hebben de lezers iets aan omdat ze dan weten dat je kan spreken en schrijven op een bepaald niveau. Vaardigheden kan je simpelweg benoemen zonder een niveau erbij te zetten aangezien je veel vaardigheden niet kan kwalificeren met een getal of een balkje. 

 

Verbeterpunt 2: Indeling

Naast de balkjes en sterretjes die vaak worden gebruikt op een CV, is een tweede vaak voorkomende ‘fout’ de indeling van een CV. De indeling en opmaak van een CV zijn heel belangrijk voor wat de lezer over jou komt te weten en voor wat er uit springt. De indeling van je CV bestaat meestal uit verschillende koppen zoals nevenactiviteiten, werkervaring en opleiding. Deze koppen worden niet altijd maximaal benut. Het is belangrijk om je meest relevante ervaringen bovenaan je CV te zetten zodat dat het eerste is wat eruit springt. Als je student bent is dat vaak het kopje “Opleiding” omdat je niet veel relevante werkervaring hebt en de studie die je net hebt afgerond meer relevant is voor de werkgever. Wanneer je na je studententijd werkzaam bent en meer relevante werkervaring hebt opgedaan is het op dat moment toepasselijker om je werkervaring boven je opleiding te zetten. Je moet altijd je CV bijwerken zodat de belangrijkste en meest relevante ervaringen bovenaan je CV staan. Dit betekent ook dat je je CV moet aanpassen per sollicitatie. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een ICT baan is het relevanter om vaardigheden als coderen bovenaan te zetten dan dat je een jaar administratief werk hebt gedaan bij een bedrijf. Blijf je CV aanpassen en zorg dat de meest relevante ervaringen bovenaan staan voor de sollicitatie waar je op dat moment mee bezig bent.

Verbeterpunt 3: Kleur en design

Een laatste ‘fout’ die vaak voorkomt is het overmatig gebruik van kleur en design elementen op een CV. Een CV hoeft geen simple microsoft word document te zijn, gebruik van een beetje kleur maakt een CV vaak veel aantrekkelijker voor de lezer. Ook al zijn kleur en wat design elementen vaak een goede toevoeging aan je CV, moet je wel oppassen dat je niet te veel kleur en design gebruikt. Als je CV een kleurplaat wordt met veel icoontjes en graphieken kan het heel snel onoverzichtelijk worden. Tekst in drie kleuren en veel graphieken kan overweldigend zijn voor de lezer waardoor er meer focus ligt op hoe je CV eruit ziet dan op wat er echt op je CV staat. Daarom wordt het aangeraden om wel iets van kleur te gebruiken maar om je thema simpel te houden. Gebruik niet vier verschillende kleuren tekst of te veel design elementen omdat die uiteindelijk de aandacht van de inhoud van je CV verleggen naar hoe je CV eruit ziet. 

 

Natuurlijk heeft ieder zijn of haar persoonlijke voorkeur hoe je CV eruit ziet en wat je op je CV zet. Het is je eigen keuze in hoeverre je gebruik maakt van deze tips om je CV aan te passen. Deze tips zijn wel tips die de meeste CV’s snel kunnen verbeteren en als je kort de tijd neemt om je CV te verbeteren kan je er zeker van profiteren.