Struggles bij groepsopdrachten: hoe deal je ermee?

11 december 2017 door Willemijn Keeris

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je wordt in een groepje geplaatst om aan een opdracht te werken maar je groepje functioneert totaal niet. Er is één student die nooit zijn werk af heeft, die ander die nooit iets zegt, en de derde die maar blijft praten terwijl het nergens op slaat. Ook is er altijd wel iemand die altijd te laat komt, en iemand die de baas wil spelen terwijl iedereen dat eigenlijk irritant vindt. De ene keer gaat het groepswerk van een leien dakje, maar wat doe je als het uitloopt op een totale chaos? Hoe voorkom je gekibbel en geruzie en zorg je ervoor dat jullie je project tot een goed einde kunnen brengen?

Hieronder geven wij jullie 6 gouden tips die je toe kunt passen wanneer jij bang bent dat jouw groepsopdracht uitloopt op een totale ramp.

Tip 1: Een goede privé-relatie bevordert de zaken

Begin met een ontspannen en gezellige kennismaking. Als je je groepsgenoten nog niet kent, zorg er dan voor dat je ze eerst leert kennen voordat je over de opdracht begint. Vraag aan ze waar ze vandaan komen, waar ze wonen en hoe het met ze gaat. Probeer een klik te vinden, dit zal er namelijk voor zorgen dat de samenwerking later soepeler zal verlopen.

Wij wensen jullie heel veel succes met de eeuwige struggle die groepswerk met zich meebrengt. Probeer deze gouden tips toe te passen zodat je zelfs met het allerlastigste groepje nog een fantastisch project kunt inleveren!

Tip 6: That escalated quickly

Wat moet je doen wanneer er ondanks al deze tips toch een escalatie plaatsvindt? De grootste tip: ga absoluut nooit ruzie maken via Whatsapp! Dit is in de gehele geschiedenis van de groepsprojecten nog nooit een goed idee geweest dus doe dit ook echt niet! Je zegt namelijk sowieso dingen waar je spijt van krijgt, en je vat alles veel erger op dan dat het bedoeld was. Maak in plaats daarvan een afspraak met de persoon waar je een ruzie/intense discussie mee hebt en ga even rustig zitten met een kop koffie om het uit te praten. Mochten jullie er echt niet uitkomen, probeer dan de taken zodanig te verdelen dat je elkaar niet meer hoeft te spreken. Maar dit is echt een laatste redmiddel!

Tip 2: De planning is alles

Zorg voor een goede planning! Dit is echt het allerbelangrijkste. Maak gezamenlijk een duidelijk document en schrijf precies wat iedereen moet doen en wanneer het precies af moet zijn. Op deze manier voorkom je misverstanden, en kun je iemand die zijn taken niet heeft uitgevoerd hier duidelijk op wijzen. Zorg ervoor dat iedereen betrokken is bij het maken van de planning, zodat je zeker weet dat iedereen het er mee eens is. Dit voorkomt namelijk dat er mensen later gaan klagen over de taakverdeling en uit protest hun deel niet afmaken.

Tip 3: Stel haalbare doelen

Het is altijd leuk wanneer je als groep fanatiek bent en streeft voor een 10+. Maar zorg wel dat jullie plan haalbaar en uitvoerbaar blijft binnen de tijd die jullie ervoor hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jullie uiteindelijk een heel gaaf idee hebben maar deze maar voor de helft kunnen inleveren. Probeer dus altijd realistisch te blijven!

Tip 4: Vraag op tijd hulp

Laat het op tijd aan de rest van de groep weten wanneer jij vastloopt op jouw onderdeel.  Als je te lang probeert om het zelf op te lossen kom je wellicht in tijdsnood en zullen jouw groepsgenoten er niet blij mee zijn als zij jou hier lastminute nog mee moeten helpen. Maar als je dit op tijd aangeeft, kun je eventueel nog met iemand ruilen die jouw onderdeel beter begrijpt en dit voelt voor je groepsgenoten waarschijnlijk wat eerlijker aan.

Tip 5: Keep talking

Als je ervoor kiest om slechts 1 keer met je groepje af te spreken, de taken te verdelen en er aan het einde een nietje door te gooien klinkt dat als een strak plan. Maar je loopt het risico dat je er lastminute achter komt dat de losse onderdelen totaal niet bij elkaar aansluiten of juist teveel overlappen. Voorkom dit door met elkaar te blijven praten, afspreken, en elkaars stukken allemaal goed door te lezen. Maak bijvoorbeeld een Google Drive aan voor je groepje, zodat iedereen kan zien wat er al gedaan is en hier opmerkingen bij kan plaatsen.