Vanaf nu heb jij een goed videosollicitatiegesprek!

3 juni 2021 door Floris Verschoor - Integrand Nederland
#CV #Sollicitatie #Tips #Tricks

8 tips voor een goed videosollicitatiegesprek

Dat langverwachte telefoontje is er dan eindelijk: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een cv maken was misschien even een lastig karwei, maar nu is het tijd om jezelf goed in de kijker te zetten. Letterlijk, want we ontkomen er niet meer aan: solliciteren gaat in de meeste gevallen via videobellen. Leg je cv klaar en neem onderstaande tips goed door zodat jij in de startblokken staat om die nieuwe baan binnen te halen.

1. Test zorgvuldig de techniek

Bedenk van tevoren welk apparaat je gaat gebruiken voor je videosollicitatiegesprek. Een laptop met webcam, een tablet of je mobiele telefoon. Controleer ook of je apparaat is opgeladen zodat je scherm niet na 10 minuten praten ineens op zwart staat. Meestal stelt de werkgever een bepaald programma voor om het gesprek mee te houden zoals Zoom, Microsoft Teams of Skype. Het is daarom slim om de software van tevoren even te testen. Zo weet je zeker dat alles werkt op jouw apparaat en dat je een beetje handigheid hebt in het gebruik.

 

2. Gebruik een goede koptelefoon met microfoon

Je kunt geen goed gesprek voeren als het geluid steeds wegvalt of als je gesprekspartner jouw antwoorden op zijn vragen niet goed kan horen. Een goede koptelefoon met microfoon is zeker aan te raden bij videobellen.

 

3. Zorg voor een stabiele internetverbinding

Naast de juiste apparatuur en de geteste techniek, heb je ook een stabiele internetverbinding nodig. Probeer alvast een testgesprek te voeren met een familielid of vriend. Merk je dat de verbinding niet sterk genoeg is, ga dan op een andere plek in huis zitten of kies een andere locatie voor je gesprek.

 

4. Leg een back-up plan klaar

Mocht het, ondanks alle goede voorbereiding, toch niet lukken om het gesprek te volbrengen via videobellen? Zorg er dan voor dat je elkaars telefoonnummer hebt zodat je het gesprek per telefoon kunt voortzetten.

5. Richt een goede plek in

Ook de omgeving die de werkgever ziet, kan van invloed zijn op de uitkomst van het gesprek. Je laat natuurlijk liever een opgeruimd huis zien dan een rommelige bende. Zoek een rustige plek in huis waar voldoende licht is. Vraag huisgenoten om tijdens het gesprek zo stil mogelijk te zijn en zorg dat je niet gestoord wordt. Geen goed plekje? Dan kun je ook altijd een virtuele achtergrond instellen zodat je omgeving niet zichtbaar is.

 

6. Zorg voor gepaste kleding

Een goede eerste indruk gaat hand in hand met hoe je overkomt op beeld. Een verzorgd uiterlijk en kleding die past bij het bedrijf waar je wilt gaan werken, zijn dan ook onmisbaar.

 

7. Kijk je gesprekspartner aan

Dit klinkt heel logisch als je recht tegenover elkaar aan tafel zit in dezelfde ruimte. Ook bij een videosollicitatie is het zaak je focus op de gesprekspartner te houden en hem of haar recht aan te kijken. Dit doe je door naar de camera of webcam te kijken en niet naar jezelf of de ander op het scherm.

 

8. Sluit je sollicitatie correct af

Loopt je sollicitatiegesprek ten einde? Door zelf een korte samenvatting te geven van wat jullie besproken hebben, laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Vraag ook naar het verdere verloop van het proces. Is het tijd om af te sluiten, verzeker jezelf er dan van dat de verbinding ook daadwerkelijk is verbroken. Soms is het scherm verdwenen, maar kan je gesprekspartner je nog wel horen en dat wil je vermijden.

 

Als je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent, alle apparatuur naar behoren werkt en er ook een back-up plan is, ben jij klaar voor jouw sollicitatiegesprek via video!

Meer tips en tricks?