Werken in het buitenland? Volg dan deze tips!

19 juni 2023 door Extern

Werken in het buitenland is voor velen een droom die uitkomt. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, een andere cultuur wilt ervaren of gewoon een nieuwe taal wilt leren, werken in het buitenland kan een geweldige ervaring zijn. Maar het kan ook een uitdagend proces zijn. Om je te helpen bij het vinden van je weg in een nieuw land, hebben we enkele handige tips verzameld. Wel is het natuurlijk volledig afhankelijk van of je kiest voor een zomerbaantje in de Spaanse zon of dat je serieus voornemens bent om overzees te gaan werken bij bijvoorbeeld een corporate organisatie na je studie.

Visum en werkvergunning

Als je gaat werken in het buitenland, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de eventuele verplichtingen voor een visum- en werkvergunning. Elke bestemming heeft zijn eigen regels en voorschriften, dus het is belangrijk om voorafgaand aan je vertrek goed te onderzoeken wat er nodig is om te mogen werken in het land van jouw keuze. Werkvergunningen en visumvereisten verschillen per land en zijn afhankelijk van factoren zoals het soort werk dat je gaat doen, de duur van je verblijf en je nationaliteit. Het is daarom dus ook belangrijk dit voortijdig te regelen. Gelukkig zijn  er in ons land voldoende bemiddelingsbureaus die je van A tot en met Z kunnen begeleiden tijdens dit traject.
 

Denk aan je reisverzekering

Waar we in Nederland vanaf onze 18e natuurlijk verplicht zijn een zorgverzekering af te sluiten, is dit niet in alle landen zo. Zorg er daarom dus ook voor  dat je goed op de hoogte bent van wat nodig is. Zo is het altijd aan te raden om een reisverzekering af te sluiten in het geval er gedurende je verblijf iets gebeurt. Online je reisverzekering vergelijken is overigens wel aan te raden voor je vertrekt. Het kan zijn dat je voor bepaalde landen aanvullende dekking nodig hebt.

Denk aan je reisverzekering

Het vinden van geschikte huisvesting is een van de belangrijkste zaken wanneer je in het  buitenland gaat werken. Dit kan variëren van het huren van een appartement tot het verblijven in een gezamenlijke woning, wat bijvoorbeeld vanuit je werkgever wordt gefaciliteerd. Naast het vinden van een geschikte woning, is het ook belangrijk om te denken aan je inboedel. Als je langere tijd in het buitenland verblijft, wil je waarschijnlijk wat persoonlijke spullen meenemen, zoals meubels, apparatuur en andere benodigdheden. Het is belangrijk om je spullen goed te verzekeren en te kijken naar de mogelijkheden voor opslag, zodat je spullen veilig en beschermd zijn gedurende je verblijf in het buitenland. Gelukkig vergelijk je tegenwoordig net als een reis- en annuleringsverzekering, ook een inboedelverzekering eenvoudig online. Afhankelijk van de waarde, kun je zelf bepalen tot welk bedrag je je spullen wilt verzekeren. Mocht er dan iets gebeuren, dan weet je zeker dat je de kosten vergoed krijgt. Let wel even op dat het belangrijk is dat je aangeeft dat je in het buitenland verblijft. Het kan namelijk zijn dat je dan genoodzaakt bent een aanvullende verzekering af te sluiten of je te verzekeren bij een verzekeraar in het land waar je verblijft.