Van student naar werkende, waar moet je rekening mee houden?

19 juni 2023 door Extern

Als student heb je vaak de tijd van je leven. Studeren, feestjes, nieuwe vrienden maken en vooral veel genieten van het studentenleven. Maar helaas komt er een moment waarop het studentenleven ten einde komt en je je gaat oriënteren op een carrière. Het kan een uitdagende periode zijn waarin je moet wennen aan de nieuwe omgeving en verantwoordelijkheden. In dit artikel bespreken we waar je rekening mee moet houden als je de stap maakt van student naar werkende. We behandelen onderwerpen als solliciteren, salarisonderhandelingen, werk- privébalans en de juiste mindset om succesvol te zijn in je nieuwe carrière. Dus sta jij op het punt het bedrijfsleven in te gaan en heb je inmiddels je diploma in de pocket? Let dan goed op!

Solliciteren

Het solliciteren naar je eerste baan na je studie is niet alleen spannend, maar natuurlijk ook ontzettend leuk! Het is van belang om een sterk CV en een overtuigende sollicitatiebrief te hebben, waarin je duidelijk laat zien wat je hebt geleerd tijdens je studie en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld. Daarnaast is een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek van belang, zodat je jezelf goed kunt presenteren en de werkgever kunt laten zien dat je gemotiveerd en gepassioneerd bent over de functie. Ook kan het nuttig zijn om te netwerken en hulp in te schakelen van ouderejaarsstudenten, alumni of mentoren uit het bedrijfsleven om informatie te krijgen over mogelijke carrièrekansen. Door je goed voor te bereiden en gebruik te maken van  mensen die je kent, is de kans op een baan een stuk groter. Gelukkig is het vandaag de dag eenvoudiger dan jaren geleden om leuke vacatures te vinden. Via de verschillende vacaturesites, kun je net als dat je via Pricewise je zorgverzekering kunt vergelijken, ook de verschillende vacatures in één oogopslag met elkaar vergelijken. Zo kun je dus gericht op zoek naar een eventuele nieuwe baan.

Vergeet je zorgverzekering voor studenten en OV niet stop te zetten

Studeren heeft ontzettend veel voordelen. Naast het feit dat je natuurlijk een stuk minder uur in de week belast wordt met taken, heb je ook recht op allerlei kortingen. Zo is de kans vrij groot dat je nog een zorgverzekering voor studenten hebt, die helaas niet meer geldig is na je studie. Gelukkig kun je deze vaak relatief eenvoudig omzetten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je huidige zorgverzekering voor studenten te vergelijken bij andere verzekeraars, zodat je kunt kiezen voor een zorgverzekering die net even wat beter aansluit op je huidige situatie.

Begin met sparen

Als student wil je natuurlijk genieten van het studentenleven en alles wat daarbij hoort, zoals feestjes en uitjes met vrienden. Hierdoor kan het lastig zijn om te beginnen met sparen voor de toekomst. Toch is het belangrijk om te beseffen dat een goede financiële basis essentieel is voor een stabiele toekomst. Door direct te beginnen met sparen op het moment dat je een baan hebt na je studie, zorg je ervoor dat je een noodfonds weet op te bouwen, zodat je in geval van nood altijd kunt terugvallen op dit ´potje´.