Dresscode voor een sollicitatiegesprek

30 juni 2022 door Marlis te Hennepe - Integrand Nijmegen

Een sollicitatiegesprek is meestal erg spannend. Een goede voorbereiding is daarom heel belangrijk. Je leest je in over het bedrijf, bereidt sollicitatievragen voor en weet waar en hoe laat je bij het gesprek moet zijn. Maar wat moet je aan? In dit artikel hebben we de do’s en don’ts op een rijtje gezet!

 
Meer tips voor een sollicitatiegesprek?

Tip 1

Trek iets aan waar jij je comfortabel in voelt. Het is heel belangrijk dat je je fijn voelt in de kleding die je draagt.  Voel jij je goed in een net pak of een chique jurk? Dan straal je automatisch zelfverzekerdheid uit en ga je met een nog beter gevoel naar je sollicitatie!

 

Tip 2

Het is natuurlijk belangrijk om naast nette kleding, goede schoenen te dragen. Als vrouw kan je bijvoorbeeld hakken dragen. Doe ze alleen aan als je er soepel op kan lopen! Als man kan je het beste kiezen voor een leren veterschoen of nette donkere sneakers. Welke schoenen je ook aantrekt, zorg dat ze schoon zijn!

 

Tip 3

Kleed je niet te informeel maar ook niet te formeel. Je wilt echt niet underdressed of overdressed op je gesprek verschijnen. Zorg daarom dat je van te voren uitzoekt hoe de medewerkers van het bedrijf zich kleden. Misschien ben je al wel eens langs geweest bij het bedrijf. Je kan ook een kijkje nemen op het LinkedIn-pagina’s van werknemers. Daarnaast kan het afhangen van de sector waar je gaat solliciteren. Banken, verzekeringen of advocatenkantoren zijn vaak veel traditioneler. Een mooi pak en een nette jurk zijn hier meestal de norm. Heb je echt geen idee wat er bij het bedrijf gedragen wordt? Kies dan voor business casual of smart casual! Met een nette pantalon en een blouse, sla je de plank nooit mis.

Tip 4

Houd het simpel want less is more. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor wat neutralere kleuren zoals blauw, grijs, wit of zwart. Het kan dan wel heel leuk zijn om een kleurijk detail toe te voegen zoals opvallende sokken, een mooie riem of een haarspeld. Tegenwoordig is het dragen van fellere kleuren een stuk normaler. Dus heb je zin in meer kleur? Dan kan je bijvoorbeeld een groene blouse of een rode broek aan doen!

 

Don’ts

  • Draag nooit een hoofddeksel zoals een pet of een hoed, tenzij je een religieuze reden hebt.

  • Draag geen te grote of te kleine kleding. Dit zit oncomfortabel en ziet er niet professioneel uit.

  • Een kleine vlek op je broek? Gooi hem eventjes in de was! Zorg dat je kleding schoon, netjes en gestreken is. Zo kom je fris voor de dag.