Corona biedt kansen voor deze bedrijven

19 november 2020 door Kjelt Kokke, Integrand Leiden
Solliciteren Stage

Veel bedrijven hebben het zwaar in deze tijd. Toch zijn er ook genoeg bedrijven die hard groeien en zelfs een stijging zien in de omzet. Dit is voor sommige bedrijven logisch; denk aan farmaceutische bedrijven, laboratoria en fabrikanten en leveranciers van hygiëne-artikelen. Aangezien het leven van studenten gewoon doorgaat, zullen er in deze tijd ook stageplekken gevuld moeten worden.

Binnen sommige sectoren zal er minder vraag zijn naar stagiairs, maar in dit artikel worden de sectoren weergegeven waarin het wel goed gaat of zelfs beter dan eerst. In deze sectoren zal er dus ook een grotere vraag naar stagiairs zijn! De verwachtingen zijn dat de sectoren die groeien goed zijn voor maar liefst 1.8 miljoen werknemers. Wellicht dat jij straks in een van deze sectoren aan de slag kunt!

Online diensten

Zoals al eerder genoemd, zijn de bedrijven die direct bezig zijn met Corona en de preventie van het oplopen van het virus aan het groeien. In deze sector zal dan ook logischerwijs meer vraag zijn naar werknemers. Naast de bedrijven die direct betrokken zijn bij de bestrijding van het virus, profiteert ook een groot aandeel van de groeiende bedrijven indirect van Corona. Aangezien de mensen veel thuis zijn, heeft een aantal bedrijven hier mooi op kunnen inspelen. Veel bedrijven die online diensten en producten aanbieden zien een forse stijging. Denk aan online entertainment zoals Netflix en Blizzard, maar ook online educatieve platformen als Squla en videobelbedrijven als Zoom. Deze bedrijven bestaan al langere tijd, maar sommigen zien het gebruik van hun product of dienst explosief toenemen, wat terug is te zien in de beurswaarde.

 

Post en koerier sector

Een ander goed voorbeeld vormen de maaltijdbezorgers, zoals Thuisbezorgd. Zeker in deze tijden, waarbij de horeca gesloten is, biedt eten bestellen een goed alternatief. Naast thuis je maaltijden laten bezorgen is het natuurlijk ook mogelijk allerlei andere soorten producten thuis te laten bezorgen. De non-food webshops zien namelijk ook een forse stijging in de omzet - tot wel 70 procent! De post- en koeriersector ziet dit dan ook terug in de vele bezorgingen: het volume pakketten ligt meer dan twee keer zo hoog als normaal. Ook postbezorger PostNL merkt dit. PostNL, die de afgelopen jaren nog een daling van de beurswaarde zag, ziet sinds maart een flinke stijging terug. Daarnaast komen de feestdagen er ook aan en zijn de verwachtingen dat de groei nog verder en harder zal toenemen.

Bouwmarkten en tuincentra

Er bestaat naast de bedrijven die het online goed doen ook een aantal bedrijven waarbij het fysieke aspect nog steeds goed loopt of zelfs beter dan pre-Corona. Een voorbeeld vormen bouwmarkten en tuincentra. Aangezien veel Nederlanders tegenwoordig veel thuis zijn, zijn we massaal aan het klussen en tuinieren geslagen. Klanten blijven bereid om naar deze winkels te komen, misschien ook omdat deze winkels ruim opgezet zijn en daardoor de regels hier makkelijker gehandhaafd kunnen worden en bezoekers het minder risicovol vinden om er te gaan winkelen. Naast klussen en tuinieren zijn mensen ook massaal gaan fietsen. Dit heeft ondere te maken met het risico van reizen in het openbaar vervoer en de mondkapjesplicht in het Openbaar Vervoer, maar ook omdat we meer vrije tijd hebben. Dit leidt tot extra omzet voor fietsenwinkels. Bovendien is de e-bike intussen nog populairder geworden! 

 

Kansen voor studenten

Ondanks de crisis doen veel bedrijven het goed. Zoals verwacht, ziet bijvoorbeeld de medische sector een stijgende lijn, maar ook techbedrijven die online producten en diensten leveren zien forse stijgingen. Daarnaast liggen bij de post- en koeriersector ook meerdere kansen om aan de slag te gaan. Al deze bedrijven hebben ook afdelingen met HR, marketing, tech, finance etcetera aansluitend op jouw studie. Hoe dan ook zijn er dus ook in deze tijd genoeg mogelijkheden voor studenten, al zul je het soms op andere plekken moeten zoeken.