Een stage vinden die bij je past: stappenplan

17 februari 2022 door Lotte Stroeks - Integrand Utrecht

Tegenwoordig is een stage een belangrijk onderdeel binnen de meeste opleidingen, zowel bij hbo als wo. Los van de vaak academische verplichting om een stage te lopen, is het ook een mooie kans om persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen en praktijkervaring op te doen binnen een vakgebied. Daarnaast staat het goed op je cv en kan het een opstapje zijn naar je toekomstige loopbaan. Dus: verplicht of niet, er zitten vele voordelen aan het lopen van een stage waardoor menig student hier dan ook geïnteresseerd in is. Toch blijkt persoonlijke begeleiding vanuit onderwijsinstellingen in het vinden van een stage nog vaak gebrekkig. Dit artikel geeft daarom meerdere tips voor het vinden van een stage, hoe je je het best kunt voorbereiden en tot slot een overzicht van ondersteunende websites. 

Bekijk hier ons stage aanbod

Sollicitatieprocedure

Tip 1. Begin op tijd

Belangrijk om te weten is dat een bedrijf gemiddeld 13 weken voor de startdatum van een vacature begint met het zoeken naar de juiste kandidaat. Begin dus op tijd met zoeken! Bovendien kom je als kandidaat enthousiast over indien je zo snel mogelijk reageert op de vacature. Daarnaast blijkt het vinden van een stage een lang proces waardoor het van groot belang is om rekening te houden met eventuele complicaties of vertraging. Uit onderzoek is gebleken dat een kandidaat gemiddeld 10 brieven verstuurt, 5 telefoontjes pleegt en uiteindelijk slechts 3 gesprekken voert. Dit is iets waar je dus voldoende tijd voor moet rekenen.

 

Tip 2. Back-up

Naast het tijdig beginnen met het zoeken naar een stage is het ook altijd gunstig om een back-up plan te hebben. Blijf niet stilzitten als je een sollicitatiebrief hebt verstuurd, maar ga juist op zoek naar andere vacatures die mogelijk bij je passen. Er bestaat namelijk altijd een kans dat je het ergens niet wordt of überhaupt niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Om niet in de knel te komen met tijd adviseren wij om door te gaan zoeken. Dit biedt je overigens ook de mogelijkheid om een afweging te kunnen maken tussen de verschillende vacatures en bedrijven.   

Tip 3. CV en brief

Naast je zoektocht is het ook van belang om een verzorgd cv en goede motivatiebrief in te kunnen leveren bij het bedrijf. Voor meer tips met betrekking tot je cv verwijzen we je graag door naar het Curriculum Vitae-artikel. Ook staan er meerdere artikelen op onze website over de do’s and don’ts bij het schrijven van een sollicitatiebrief en de opbouw van de brief. Mocht je geïnteresseerd zijn in een second opinion, laat je brief dan gratis door ons controleren. Je kan je hier inschrijven bij Integrand, waarna we contact met je zullen opnemen om onze diensten af te stemmen op jouw belangen. 

Sollicitatietips

Waar zoeken?

Nu we kort de belangrijkste aandachtspunten van de sollicitatieprocedure op een rij hebben gezet, gaan we vervolgens dieper in op de zoektocht zelf.

LinkedIn

Te beginnen bij LinkedIn. Dit platform biedt de mogelijkheid om op toegankelijke manier aan je netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar een stage. Op die manier zijn je connecties op de hoogte. Daarnaast kunnen je connecties het bericht binnen hun eigen netwerk delen. Dit vergroot de vindbaarheid van je profiel voor bijvoorbeeld recruiters. Op die manier draag je dus bij aan de kans dat je zélf wordt benaderd door een werkgever. Niet alleen door het bericht te delen, maar ook door het te liken wordt jouw persoonlijke bericht al weergeven op de pagina van connecties van jouw connecties. Een gemakkelijke en snelle manier om in een keer veel mensen te bereiken dus!

Tips & tricks voor een perfect LinkedIn-profiel

Eigen opleiding

Wanneer een student een passende stageplek vindt, is dit vaak via de onderwijsinstelling. Vooral wanneer een stage een verplicht onderdeel is van je studieprogramma biedt je eigen hogeschool of universiteit begeleiding aan. Dit gebeurt met name via de aanwezige stagewebsites, studieadviseurs of opleidingsgroepen. 

 
  1. Stagewebsites

Allereerst is het grootste hulpmiddel dat wordt ingezet door de onderwijsinstelling het stagebureau waarover het beschikt. Dit is een pagina op de website van de onderwijsinstelling waarin vaak een stappenplan wordt gegeven, inclusief mogelijkheden in zowel het binnen- als buitenland. Ook worden hier de vereisten met betrekking tot studiepunten of de inhoud van de opdracht gegeven.

 
  1. Studieadviseurs

Daarnaast heb je een studieadviseur, meerdere docenten en eventueel een tutor/mentor (afhankelijk van je opleiding) die je zou kunnen helpen. Zij zijn bekend met je opleidingsachtergrond en het verloop van je opleidingstraject, wat betekent dat ze waardevolle aanbevelingen kunnen doen. Ook beschikken ze vaak over een eigen netwerk met connecties binnen het vakgebied waarin jij een stage wilt gaan lopen. Neem contact met ze op en kijk wat zij voor jou zouden kunnen betekenen!

       3. Opleidingsgroepen

Ten derde beschikt vandaag de dag bijna elke opleiding wel over een Facebook- of Whatsappgroep met honderden – soms wel duizenden – studenten die de opleiding volgen dan wel hebben afgerond. Ook je medestudenten of voorgangers hebben dezelfde opleidingsachtergrond en vaak dezelfde keuzes moeten maken. Zij kunnen je waardevol advies geven betreft hun ervaringen met stagebedrijven.

 

Stagebemiddelaars en vacaturebanken

Naast de mogelijkheden die je aangeboden krijgt vanuit je opleiding zijn er natuurlijk ook verschillende stagebemiddelaars in Nederland, waaronder Integrand. De hulp die deze bureaus aanbieden zijn vrijwel altijd gratis. Deze begeleiding varieert van het controleren van cv en motivatiebrief tot het sparren over de perfecte stage voor jou! Een stagebemiddelingsbureau kan de beschikbare vacatures filteren op basis van jouw persoonlijke wensen en vereisten. Op die manier heb je toegang tot een uitgebreide database van bedrijven en kan je efficiënt en doelgericht op zoek naar een stage. Win-win dus! Klik hier voor de inschrijflink van Integrand en hier om naar onze vacaturebank te gaan.

 

Directe omgeving

Tot slot is het van belang om ook contacten uit je directe omgeving te benaderen. Denk daarbij aan familieleden, kennissen en vrienden. Zij kennen jou namelijk als geen ander en kunnen je waardevolle tips en aanbevelingen geven met betrekking tot wat voor stage en bedrijf bij jou past. Daarnaast beschikken ze ook weer over hun eigen netwerk. Daarbij is altijd belangrijk om te onthouden: durf te vragen! Alleen als je in je omgeving of aan contacten aangeeft dat je op zoek bent naar een stage zijn mensen hiervan op de hoogte. Durf daarom om hulp of advies te vragen. Mensen zijn vaker geneigd je te helpen dan je misschien in eerste instantie zou denken.

 

Al met al is de zoektocht naar een stage een ingewikkeld proces. We hopen dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in wat deze zoektocht precies inhoudt en de tips je een zetje in de goede richting hebben gegeven.  

Meer Tips and Tricks