Tips voor een duurzamer kantoor

1 december 2021 door Vincie Gijsbers - Integrand Nijmegen

Deze week snijden we een actueel onderwerp aan dat de laatste tijd veel in het nieuws voorbij is gekomen. Met de UN Climate Change Conference (COP-26) net achter de rug kunnen wij er als ondernemers en individuen niet meer onderuit: we moeten beter gaan zorgen voor moeder natuur. Dat lijkt ons geen probleem, want wie wil er nou niet een schonere, gezondere en groenere leefomgeving? Uit onderzoek blijkt dat wij daar als mens alleen maar gelukkiger van worden en mede daarom is het van groot belang om ons beetje bij beetje aan te passen aan een duurzame en milieuvriendelijke leefstijl. En niks zo belangrijk als een beetje kennis en bewustzijn op zijn tijd, dus daar helpen wij jullie graag mee!

Klik hier voor meer handige tips and tricks voor je carrière

Dagelijks verplaatsen wij ons van en naar ons kantoor of onze werkplek, waar wij ons vervolgens het grootste deel van de dag zullen begeven. Des te meer reden om deze omgeving een beetje duurzamer te maken. Gelukkig zit verandering in een klein hoekje en hoeft verduurzaming weinig moeite te kosten! Nu heeft het kabinet bijvoorbeeld bekend gemaakt dat wij vanaf 2023 geen plastic wegwerp-koffiebekertjes meer in groten getalen mogen gebruiken. Want moet je nagaan hoeveel van deze kopjes iemand gebruikt wanneer hij of zij dagelijks drie bakjes koffie of thee drinkt?! Naast wegwerp-koffiebekertjes zijn er nog veel meer boosdoeners die op dagelijkse basis gebruikt worden. En wellicht ben jij je er helemaal niet van bewust. Daarom volgen nu een aantal handige tips voor een duurzamer kantoor!

 

DUURZAME TIPS:

1. Je voelt de eerste al aankomen: verminder het gebruik van plastic bekers. Neem je eigen mok of beker mee naar het werk. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar het drinkt ook een stuk comfortabeler. 

2. Minimaliseer printen. Met de digitale tools van tegenwoordig is printen eigenlijk niet altijd meer écht nodig. Probeer dan ook bewust bij jezelf na te gaan: moet dit document écht geprint worden of niet?

Lees hier ons vorige Intekrant artikel: 'Eerste hulp bij solliciteren'

3. Afvalscheiding. Het kan niet vaak genoeg benoemd worden, maar afval scheiden is ontzettend belangrijk. Groen bij GFT, papier en karton apart, plastic apart en dan houden we nog restafval over. Easy as that! 

4. Ga bewuster met je afval om. Dit kun je doen door het weghalen of verplaatsen van je prullenbak. Op deze manier ben je je meer bewust van het afval dat jij en je collega’s produceren. 

5. Schakel je elektronische apparatuur uit. Een computer blijft na een dag op kantoor vaak onbedoeld aan staan. Dit is niet alleen zonde van je energierekening, maar ook slecht voor de apparatuur zelf. 

6. Plaats wat plantjes op kantoor. Bij duurzaamheid hoort natuurlijk ook gezondheid. Een aantal planten zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar reinigt ook de lucht die jij in- en uitademt en reguleert op een natuurlijke manier de luchtvochtigheid. 

 

Lees jij deze tips en denk je bij jezelf: ‘Dit doe ik al lang!’, dan ben je al hartstikke goed bezig! Is dat niet het geval, dan zijn hier wat handvatten waar je hopelijk mee uit de voeten kunt. Wij zijn de generatie die het verschil kunnen maken. En onthoud: voorkomen is beter dan genezen, ook als het om moeder natuur gaat, en met bewustzijn ben je al halverwege. Voor een duurzame leefomgeving vecht je niet alleen, maar dat doe je samen!